HELLO GUYS, KALI NI AKU NAK CERITA PASAL TEMPAT KERJA
PART TIME AKU MASA CUTI OVERNIGHT. TIAP2 KALI CUTI OVERNIGHT, AKU AKAN KERJA
KAT KFC SECONDLINK, RNR GELANG PATAH. KFC NI SEBENARNYA ADALAH ADIK-BERADIK
DENGAN PIZZAHUT, PARENT COMPANY DIA ADALAH QSR BRANDS. SO AKU AKAN FOCUS DEKAT
KFC SEBAB AKU BERKERJA KAT KFC.
KFC ADA 4 DEPARTMENT IAITU CSC (CUSTOMER SERVICE
CREW), CASHIER, BACKUP & COOK. TUGAS TIAP2 DEPARTMENT ADALAH BERBEZA.
DEPARTMENT CSC
TUGAS CSC ADALAH MELAYAN CUSTOMER. DI MANA MEREKA AKAN
MENGHANTAR PESANAN, MENJAGA KEBERSIHAN DINING HALL SEPERTI LANTAI, PINTU MASUK,
SINKI, KERUSI/MEJA, SOS/STRAW DAN TERMASUKLAH MENCUCI PINGGAN.
DEPARTMENT CASHIER
SEPERTI YANG ANDA FAHAMI, CASHIER AKAN MENJAGA KAUNTER
PEMBAYARAN DAN PESANAN. MEREKA BERTANGGUNGJAWAB DALAM MENJAGA KEWANGAN
RESTORAN. SELEPAS CUSTOMER ORDER MAKANAN, CASHIER AKAN MENGHIDANGKAN MAKANAN
DAN MINUMAN UNTUK DISERAHKAN KEPADA CUSTOMER.
DEPARTMENT BACKUP
BACKUP ADALAH DEPARTMENT PENTING KFC. TUGAS BACKUP
ADALAH MENYEDIAKAN PRODUK MAKANAN SEPERTI BURGER, WRAP, FRIED (CHEEZY WEDGES,
FRIES, NUGGET), COLESLAW, WHIPPED POTATO. TUGAS BACKUP ADALAH YANG PALING PENAT
BERBANDING SEMUA DEPARTMENT.
DEPARTMENT COOK
MERUPAKAN ‘TULANG BELAKANG’ KFC. KESEMUA JENIS AYAM,
DAGING AYAM & DAGING BURGER AKAN DI MASAK OLEH COOK. ANTARA TUGAS MEREKA
ADALAH MARINADE SPICY CHICKEN, PLUCK CHICKEN (SIANG AYAM), BREADING (MENEPUNG
AYAM). TANPA MEREKA MAKA TIADALAH KFC.
COOK & BACKUP
PINTU DEPAN KFC SECONDLINK
DINING HALL
STAFF & MANAGER
Yangggggggggggggg
ReplyDeleteape kite nak cakap eh kalau kite keje backup order dah ready macm cheezy wedges i laid ke ireland😂😂
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteIsland
Delete