KENTUCKY FRIED CHICKEN (KFC)

HELLO GUYS, KALI NI AKU NAK CERITA PASAL TEMPAT KERJA PART TIME AKU MASA CUTI OVERNIGHT. TIAP2 KALI CUTI OVERNIGHT, AKU AKAN KERJA KAT KFC SECONDLINK, RNR GELANG PATAH. KFC NI SEBENARNYA ADALAH ADIK-BERADIK DENGAN PIZZAHUT, PARENT COMPANY DIA ADALAH QSR BRANDS. SO AKU AKAN FOCUS DEKAT KFC SEBAB AKU BERKERJA KAT KFC.

KFC ADA 4 DEPARTMENT IAITU CSC (CUSTOMER SERVICE CREW), CASHIER, BACKUP & COOK. TUGAS TIAP2 DEPARTMENT ADALAH BERBEZA.

DEPARTMENT CSC
TUGAS CSC ADALAH MELAYAN CUSTOMER. DI MANA MEREKA AKAN MENGHANTAR PESANAN, MENJAGA KEBERSIHAN DINING HALL SEPERTI LANTAI, PINTU MASUK, SINKI, KERUSI/MEJA, SOS/STRAW DAN TERMASUKLAH MENCUCI PINGGAN.

DEPARTMENT CASHIER
SEPERTI YANG ANDA FAHAMI, CASHIER AKAN MENJAGA KAUNTER PEMBAYARAN DAN PESANAN. MEREKA BERTANGGUNGJAWAB DALAM MENJAGA KEWANGAN RESTORAN. SELEPAS CUSTOMER ORDER MAKANAN, CASHIER AKAN MENGHIDANGKAN MAKANAN DAN MINUMAN UNTUK DISERAHKAN KEPADA CUSTOMER.

DEPARTMENT BACKUP
BACKUP ADALAH DEPARTMENT PENTING KFC. TUGAS BACKUP ADALAH MENYEDIAKAN PRODUK MAKANAN SEPERTI BURGER, WRAP, FRIED (CHEEZY WEDGES, FRIES, NUGGET), COLESLAW, WHIPPED POTATO. TUGAS BACKUP ADALAH YANG PALING PENAT BERBANDING SEMUA DEPARTMENT.

DEPARTMENT COOK

MERUPAKAN ‘TULANG BELAKANG’ KFC. KESEMUA JENIS AYAM, DAGING AYAM & DAGING BURGER AKAN DI MASAK OLEH COOK. ANTARA TUGAS MEREKA ADALAH MARINADE SPICY CHICKEN, PLUCK CHICKEN (SIANG AYAM), BREADING (MENEPUNG AYAM). TANPA MEREKA MAKA TIADALAH KFC.


\
COOK & BACKUP

PINTU DEPAN KFC SECONDLINK

DINING HALL

STAFF & MANAGER

Comments

  1. ape kite nak cakap eh kalau kite keje backup order dah ready macm cheezy wedges i laid ke ireland😂😂

    ReplyDelete

Post a Comment